Hoe wordt televisie gemaakt?

Voordat een tv programma gemaakt kan worden moet er eerst een idee bedacht worden, een onderwerp waar over het programma gaat.

Het kunnen allerlei dingen zijn, als het maar interessant is voor de doelgroep waarvoor het programma gemaakt wordt.

 

Alle redacteuren bedenken verschillende onderwerpen. Een eindredacteur beslist uiteindelijk welke onderwerpen worden gebruikt in een programma en welke niet. Dit kan best een tijdje duren voordat er een idee bedacht is.. Totdat een van de redactieleden een idee heeft en dit voorlegt aan zijn collega’s. Wanneer het een goed idee is, kan het uitgewerkt worden tot een echt programma!

 

Er dus een idee is bedacht, maar het programma is nog niet te zien op tv. Hiervoor moet nog heel veel gebeuren! Ook moet er nog een presentator of presenatrice worden uitgezocht! Dit is vaak een lastige keuze.. Ontwikkelaars van het programma moeten dit allemaal regelen voordat een idee uitgewerkt word.

 

Als het programma gemaakt is moet de zender nadenken wanneer het programma uitgezonden wordt, dit is erg belangrijk. Om 16.00uur zitten er bijvoorbeeld veel kinderen voor de tv, dit is dus voor een kinderprogramma de pérfecte uitzendtijd! Rond 20.00 zitten de meeste gezinnen voor de televisie, dit is dan ook een erg populaire uitzendtijd voor de meeste programma‟s.

 

Wanneer een redactie een onderwerp bedacht heeft, de uitzendtijd heeft bepaald én het programma is uitgewerkt kan er begonnen worden met het in elkaar zetten van het programma. Er word informatie opgezocht over het onderwerp en er worden instarts gemaakt. Dat zijn filmpjes die tijdens het programma worden laten zien. Deze filmpjes worden op locatie ergens opgenomen of gemaakt met beelden uit een archief.

 

Er wordt ook gezorgd voor een decor voor de studio waar het programma wordt opgenomen, vaak is dit een vast decor, dat iedere uitzending opnieuw gebruikt wordt. Ook wordt er publiek geregeld voor de uitzending.

 

Zo regelt de redactie de hele uitzending. Van tevoren maken zij ook een draaiboek. Daar staat alles in over hoe de uitzending eruit komt te zien. Wanneer instarts, ingestart moeten worden en welke teksten de presentatoren ondertussen zeggen. Ook staat er wie welke rekwisieten moet regelen voor de uitzending. Rekwisieten zijn bijvoorbeeld decor stukken en objecten die gebruikt gaan worden in de uitzending.

 

Als alles voor de uitzending geregelt is kan de uitzending gemaakt worden. Van tevoren is ook al bedacht of de uitzending live moet zijn of dat hij van tevoren opgenomen is als hij wordt uitgezonden. Het verschil is dat bij een live programma, de beelden uit de camera, direct door worden gestuurd naar de regie. Waar het mooiste beeld word uitgekozen en vervolgens rechtstreeks naar alle tv´s in heel nederland wordt gezonden! En bij een vooraf opgenomen programma worden de beelden van een programma nadat het opgenomen is op een tape gezet die vervolgens door een editor word gemonteerd. Dat betekent dat er in geknipt word. Als de uitzending helemaal klaar is word hij klaar gezet om op het juiste, van te voren geprikte moment uit te zenden.